ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ


Flash Calendars, Nature Calendars at WishAFriend.com

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ, ΚΕΜΑΛ,ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕ Θ' ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΟΤΕ.

Δεν αλλάζουν τα πράγματα, μόνον εμείς αλλάζουμε (!;)


Είναι μέρες, όπως η σημερινή, που γυρνάς στο σπίτι και νιώθεις να πνίγεσαι από τις αγκυλώσεις της κοινωνίας στην οποία ζεις, από τη μιζέρια της, τη στενομυαλιά της και τη δυσκαμψία της. Και το μόνο που θες είναι να αναπνεύσεις ελεύθερα, να αναπνεύσεις βαθιά και να αισθανθείς άνθρωπος ξανά. Να βρεις ένα βάλσαμο να διώξει το «δηλητήριο» που έχουν σταλάξει στην ψυχή σου. Να αντισταθείς στην ασχήμια των καιρών, προτάσσοντας την ομορφιά, σε μια απόπειρα να σώσεις την ψυχή σου. Ακούς στα αυτιά σου τους στίχους από τον «Κεμάλ» του Μάνου Χατζιδάκι:

Καληνύχτα, Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θαλλάξει ποτέ.
Καληνύχτα

Και τότε γίνεται κάτι μαγικό! Σε πλημμυρίζει η μουσική του Χατζιδάκι κι όλα φωτίζονται κι όλα γλυκαίνουν. Κι εσύ αφήνεσαι στη μαγεία της μουσικής του κι όλα όσα σε πίκραναν φαντάζουν τόσο ασήμαντα, τόσο μικρά.
 Μουρχεται στο μυαλό μια φράση που διάβασα κάποτε κι από τότε έμεινε ανεξίτηλα χαραγμένη στο μυαλό μου:

Οι μικροί άνθρωποι μιλάνε για τους άλλους 
Οι μέτριοι άνθρωποι μιλάνε για πράγματα 
Οι σπουδαίοι άνθρωποι μιλάνε για ιδέες και οράματα.


Ένας τέτοιος σπουδαίος ήταν κι ο Μάνος Χατζιδάκις με ήθος, ασυμβίβαστη αξιοπρέπεια και φυσική ευγένεια. Η μουσική του δεν ακούγεται στα ραδιόφωνα, ίσως γιατί φέρνει τη  λύτρωση και την κάθαρση. Σε κάνει να πιστεύεις ότι αυτός ο κόσμος που ζεις δεν μπορεί να είναι έτσι, θα πρέπει να υπάρχει και κάτι διαφορετικό, κάτι καλύτερο. Και έτσι παίρνεις ανάσα, κουράγιο και συνεχίζεις. Συνεχίζεις να αντιστέκεσαι και να προχωράς όπως έκανες όλη σου τη ζωή. Άφοβα, χωρίς να διστάζεις και να δειλιάζεις. Δεν προδίδεις τον εαυτό σου ούτε για μια στιγμή. Αλλά προχωράς... 

Στο υπέροχο βίντεο που ακολουθεί, η ζωή του Μάνου Χατζιδάκι ξετυλίγεται μέσα από τη μοναδική αφήγηση του Διονύση Σαββόπουλου.
Αφήστε το να σας ταξιδέψει







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου