ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ


Flash Calendars, Nature Calendars at WishAFriend.com

Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013

12.410 ΚΑΙ 1 ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ

 Στον κόσμο αλλά και στους μηχανικούς τα ακαλαίσθητα σίδερα που προεξέχουν από την κορυφή και τις πλευρές των οικοδομών είναι γνωστά ως οι περίφημες ¨"αναμονές". Τα μετέωρα αυτά σίδερα δηλώνουν την απόφαση να ολοκληρωθεί η οικοδομή πάση θυσία.
Εκτός όμως από αυτές τις "αναμονές" υπήρχαν όμως πάντα και οι άλλες, πολυκαιρισμένες Αναμονές. Δεν λογχίζουν αυτές τον ουρανό αλλά την ψυχή και τα όνειρά μας. Καθώς μάλιστα τον τελευταίο καιρό η χώρα παραπαίει και οδηγείται από ταπείνωση σε ταπείνωση, οι Αναμονές ταυτίζονται με το ίδιο της το μέλλον. Λέγεται μάλιστα, στους κύκλους των μυημένων, ότι οι Αναμονές εκφράζουν την παράλληλη Ελλάδα: εκείνη, δηλαδή, που όσο θυμόμαστε την ιστορία της, έμαθε να αντιτίθεται στην Ελλάδα της ευκολίας και των κενών λόγων. Η παράλληλη Ελλάδα έχει εκπροσώπους, σπάνια όμως αποκτά εξουσία. Διαθέτει ήθος, που ωστόσο είναι δύσκολο να αποτυπωθεί σε κανόνες. Δεν ανεμίζει κομματικούς φανατισμούς, έχει όμως μια συνεχή εγρήγορση για το καλό του τόπου. Σε αυτή την προοπτική εστιάζουν οι Αναμονές της παράλληλης Ελλάδας.
Όσο για τη σύνθεσή της, ούτε εκεί υπάρχουν αυστηροί κανόνες. Θα έλεγα ότι την παράλληλη Ελλάδα συνιστούν άνθρωποι ή αιχμές ανθρώπων, που σε πείσμα της περιρρέουσας ατμόσφαιρας εξακολουθούν να πράττουν το  σωστό και το δύσκολο, να πορεύονται με ευθύνη και πείσμα... Σε αντίθεση με  τις μικρές "αναμονές", οι δικές τους  -οι Αναμονές- προσδοκούν μια Ελλάδα που θα αποτελείται από πραγματικούς πολίτες και δε θα διαψεύδει κάθε μέρα τις προοπτικές της. 
......................................................................................................................................................................... Ένα είναι βέβαιο: ότι το μέλλον δε θα μοιάζει καθόλου με το παρελθόν. Θα έχει άλλους πρωταγωνιστές και άλλη προϊστορία. Υπάρχει λοιπόν η ελπίδα ότι αυτό το μέλλον θα μπορέσει να εκφράσει κάποιες από τις Αναμονές, που φωλιάζουν χρόνια τώρα στις ψυχές μας. 

Από το βιβλίο του Γιώργου Γραμματικάκη "Ένας αστρολάβος του Ουρανού και της Ζωής" 

Μια πρωτότυπη προσέγγιση στα γεγονότα του '73. Μέσα από τα µάτια μιας γάτας «περνά» η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην ταινία. Ο δημιουργός του φιλμ αξιοποίησε πραγματικές λήψεις από τα γεγονότα του Νοεμβρίου του 1973 και τα «δείχνει» μέσα από τα μάτια μιας γάτας που ήταν στο Πολυτεχνείο τη μοιραία νύχτα, πριν από 12.410 συν μία ημέρες.

Παραγωγή: Ελληνική
Σκηνοθέτης: Ιορδάνης Ανανιάδης
Σενάριο: Ιορδάνης Ανανιάδης
Μουσική: Θόδωρος Βαμβουρέλης
Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε., Cels Unlimited, Ιορδάνης Ανανιάδης, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου