ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ


Flash Calendars, Nature Calendars at WishAFriend.com

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ

               



Ακούστε με πολύ παραστατικό τρόπο για τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας και το συμβολισμό τους από τη λαογράφο κα. Ιωάννου, η οποία μιλά στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης:


                      

Ένα από τα λιγότερο γνωστά έθιμα είναι τα "λαζαρικά" ή κάλαντα του Λαζάρου. Τα παιδιά γυρνούν στις γειτονιές κρατώντας στα χέρια τους το "Λάζαρο" με το πολύχρωμο λουλουδένιο στεφάνι του και τραγουδούν:
                                                        -Πού ' σαι, Λάζαρε
                                                          Πού είναι η φωνή σου
                                                          που σε γύρευε
                                                          η μάνα κι αδελφή σου
                                                         -Ήμουνα στη γη
                                                          στη γη βαθιά χωμένος
                                                          κι από τους εχθρούς
                                                          εχθρούς βαλαντωμένος.
                                                          Βάγια βάγια των Βαγιών
                                                          τρώνε ψάρια τον κολιόν
                                                          και την άλλη Κυριακή
                                                          ψήνουν το παχύ τ' αρνί






Συνταγή για λαζαράκια, τα ζυμαρανθρωπάκια του εθίμου φτιαγμένα από νόστιμη ζύμη!
Συστατικά

  •    1 κιλό αλεύρι.
  • 3/4 του ποτηριού ελαιόλαδο.
  • 1 ποτήρι ζάχαρη.
  • 1,5 με 2 ποτήρια ζουμί από βρασμένη κανέλα,που το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  • 1,5 φακελάκι ξερή μαγιά.
  • 1 κουταλάκι κανελλογαρύφαλλα σκόνη.
  • Μερικές σταφίδες ,λίγο καρύδι τριμμένο ,λίγα γαρύφαλλα καρφάκια ,
  • λίγα ρεβίθια για το στοματάκι.
  • Λίγο σουσάμι.
  • Κομμάτια λαδόκολας
    .
Οδηγίες
  1. Διαλύουμε σε λίγο χλιαρό νερό την μαγιά ,να αφρίσει. Σε μεγάλο μπολ κάνουμε λακκούβα ,ρίχνουμε την ζάχαρη, το λάδι τα κανελλογαρύφαλλα και την μαγιά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά το κανελλόζουμο ,μέχρι να γίνει στρωτή ζύμη και να πλάθεται. Την αφήνουμε σε αναμμένο φούρνο στους 30 βαθμούς να διπλασιαστεί σε όγκο.
  2. Ανακατεύουμε τις σταφίδες με τα καρύδια και λίγη ζάχαρη .Πλάθουμε ανθρωπάκια επάνω σε κομμάτια λαδόκολλας και βάζουμε στην κοιλίτσα τους λίγη από την γέμιση. Βάζουμε για ματάκια γαρύφαλλα καρφάκια και για στοματάκι ρεβίθια .
  3. Τοποθετούμε με το χαρτί στο ταψί.Δεν ξεχνάμε τα σταυρωμένα χέρια του Λάζαρου και το σκέπασμα στο κεφάλι του .
  4. Αλείφουμε με ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με σουσάμι.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς περίπου 25 λεπτά.

Λίγα μυστικά ακόμα
Τα μοιράζουν στα παιδάκια το Σάββατο του Λαζάρου που λένε τα αντίστοιχα Κάλαντα και τα τρώμε και εμείς γιατί είναι αφράτα και νόστιμα




Και φυσικά, ένα από τα πιο εντυπωσιακά και μαγευτικά πασχαλιάτικα έθιμα, τα αερόστατα της Ανάστασης στο Λεωνίδιο





                    Καλό Πάσχα και καλές γιορτές σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου