ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ


Flash Calendars, Nature Calendars at WishAFriend.com

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ;




Οι όμορφες ιστορίες γίνονται συναρπαστικές, όταν ζωντανεύουν από τα χείλη χαρισματικών αφηγητών. Κάνοντας κλικ πάνω στην εικόνα αλλά και εδώ,  μπορείς ν' ακούσεις αποσπάσματα ή και ολόκληρη την ιστορία του αγαπημένου σου συγγραφέα από γνωστούς ταλαντούχους ηθοποιούς, ενώ, παράλληλα, τη διαβάζεις ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του ηλεκτρονικού βιβλίου.


Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟ ΛΑΘΟΣ


Οι τάξεις Ε' και ΣΤ' του Δημοτικού Σχολείου Οίας παρουσιάζουν την Ταινία Μικρού Μήκους "Το λάθος". H ταινία βραβεύτηκε με τιμητική διάκριση στον 3ο Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους.

Μπράβο στα παιδιά! Πολύ καλή δουλειά!

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

PET SHOP (ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΖΩΩΝ)

Μια καταπληκτική ταινία μικρού μήκους με πρωταγωνιστές ένα αγόρι και ένα σκυλάκι που η μοίρα τους έφερε κοντά, σε ένα κατάστημα ζώων, και τους έκανε αχώριστους φίλους.Είναι μόνο ένα ταινιάκι 7 λεπτών και 2 δευτερολέπτων, κι όμως είναι τόσα πολλά παραπάνω από αυτό. Είναι ένα μήνυμα για την ζωοφιλία αλλά και για την διαφορετικότητα των ατόμων που περνά κατευθείαν στη καρδιά με τον πιο γλυκό και ταυτόχρονα ειρωνικό τρόπο.

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Η GOOGLE ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ 15α ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΗΣ

Με ένα doodle που μας καλεί να παίξουμε πινιάτα γιορτάζει η Google τα 15α γενέθλιά της. Τα γράμματα είναι οι παίκτες, ενώ στο κέντρο υπάρχει η γενέθλια τούρτα με δύο κεράκια να σχηματίζουν τον αριθμό 15. 
Σκοπός είναι να μαζέψετε όσο περισσότερα γλυκά μπορείτε. Κάνοντας αριστερό κλικ, πατώντας το πλήκτρο space χτυπάτε την πινιάτα με ένα ξύλο.
Δοκιμάστε το. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό!





Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:"Η ΦΑΡΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ"



Ο Δήμος Πειραιά και ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου, με τη στήριξη της Google και του Saferinternet.gr, φιλοξενεί την παιδική θεατρική παράσταση «Η Φάρμα του Διαδικτύου», την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, στις 9:00 μ.μ. στο Βεάκειο, με ελεύθερη είσοδο.
Η παράσταση έχει στόχο να ενημερώσει παιδιά ηλικίας Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, δασκάλους και γονείς για τα πολλαπλά οφέλη του Διαδικτύου αλλά και για τους κινδύνους που εγκυμονούν από την αλόγιστη και χωρίς κριτική σκέψη χρήση του. Η εκδήλωση αποτελεί μέρος πανελλήνιας εκστρατείας σε 10 ελληνικές πόλεις και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το κείμενο της παράστασης βασίζεται στη διδακτική ανθολογία της Βερόνικας Σαμαρά και του Γεωργίου Κορμά, ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει η Σοφία Τσινάρη. Στην ξεχωριστή αυτή παράσταση γεμάτη από υπέροχες φιγούρες, χρώματα, μουσική και πρωταγωνιστή το Διαδίκτυο, πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Θάνος Αλεξίου, Άννα Πορφύρη και Μόνικα Κολοκοτρώνη. Μέσα από τρεις χαρούμενες και διδακτικές ιστορίες, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον υπέροχο κόσμο του Διαδικτύου και εξοικειώνονται με τις θεμελιώδεις αρχές ασφαλούς χρήσης του.
Η Google και το Saferinternet.gr συνεργάστηκαν επίσης για τη δημιουργία του Good to Know που αποτελεί μία διαδικτυακή πλατφόρμα πλούσια σε τεχνολογικά εργαλεία, προτάσεις και συμβουλές που στοχεύουν στην ενημέρωση γονέων, δασκάλων και παιδιών ως προς την ασφαλή πλοήγηση τους στο Διαδίκτυο.

Πηγή: pireasnet

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ


Ένα τραγούδι που μας πάει πίσω στα παλιά, ξυπνώντας μνήμες που με το πέρασμα του χρόνου έχουν  μόνο ευχάριστα πράγματα να μας θυμίσουν. Ταξιδέψτε μαζί του...







ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ


Η σχολική χρονιά σε αρκετές χώρες του κόσμου ξεκινά την ίδια περίοδο, δηλαδή αρχές με μέσα Σεπτεμβρίου!
Τα «πρωτάκια» ξεκινούν με όρεξη και χαρά ανάγνωση και γραφή ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά πλουτίζουν τις γνώσεις τους μαθαίνοντας συνεχώς καινούργια πράγματα.
Πάμε να δούμε με φωτογραφικά στιγμιότυπα πώς είναι οι πρώτες ημέρες για τα πρωτάκια 8 διαφορετικών χωρών!
Ξεκινάμε από την Ελλάδα! Στην Ελλάδα το πρόγραμμα της πρώτης δημοτικού ξεκινά ήδη από την αρχή της σχολικής χρονιάς με την εντατική εκμάθηση των φωνηέντων.
ellada
Η νέα σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει ήδη στη Γερμανία. Εδώ και 20 χρόνια τα παιδιά της πρώτης τάξης μαθαίνουν το αλφάβητο εξ ακοής, με τη βοήθεια εικόνων που αντιστοιχούν σε αντικείμενα.
germania
Στην Κίνα τα παιδιά πέφτουν από νωρίς στα βαθιά, αφού ήδη από το νηπιαγωγείο μαθαίνουν να γράφουν. Όταν γίνονται 6 χρονών και γράφονται στο δημοτικό κατέχουν ήδη το μεγαλύτερο μέρος του πολύπλοκου κινεζικού αλφαβήτου.
kina
Διπλά δύσκολη είναι η νέα αρχή για τους μικρούς μαθητές στην Αίγυπτο. Πρέπει να μάθουν ανάγνωση και γραφή όπως όλοι οι συνομήλικοί τους ανά τον κόσμο, αλλά σε μία γλώσσα την οποία δεν μιλούν στο σπίτι. Η επίσημη αραβική γλώσσα που διδάσκεται στα σχολεία και έχει επικρατήσει στο γραπτό λόγο διαφέρει πολύ από τις διαλέκτους που χρησιμοποιούνται στην καθομιλουμένη.
aigiptos
Στην περιφέρεια του Νούναβουτ στον βόρειο Καναδά δεν είναι τα αγγλικά και τα γαλλικά οι μόνες επίσημες γλώσσες που μαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο. Εδώ μιλιέται και η γλώσσα των αυτόχθονων Ινουίτ, γνωστή ως ινούκτικουτ. Κι αυτή διδάσκεται υποχρεωτικά στα σχολεία.
kanadas
Οι μαθητές της πρώτης τάξης στο Ισραήλ που μαθαίνουν εβραϊκά χρειάζονται λίγη παραπάνω βοήθεια, λόγω των δυσκολιών που εμφανίζει η γλώσσα.
israil
Η σερβική γλώσσα χρησιμοποιεί τόσο το κυριλλικό όσο και το λατινικό αλφάβητο. Τα παιδιά μαθαίνουν στο σχολείο και τις δύο γραφές.
servia
Στο Ιράν στο σχολείο τα παιδιά διδάσκονται περσικά. Τους πρώτους μήνες οι μαθητές μαθαίνουν πώς να σχηματίζουν τόξα, καμπύλες και γραμμές πάνω στο χαρτί. Από το δεύτερο μήνα αρχίζουν να μαθαίνουν το αλφάβητο.
iran
Πηγή: iefimerida




Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

70 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ

Καθοριστικός παράγοντας στην ανατροφή και στο σχηματισμό της προσωπικότητας των παιδιών είναι η αγάπη που δέχονται από τους γονείς τους είτε με εκφράσεις είτε βιώνοντάς την έμπρακτα. Τα παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας έχουν συνεχώς ανάγκη να αισθάνονται την αγάπη, την εκτίμηση και την υποστήριξη και από τους δύο γονείς τους.

Η αγάπη αυτή πρέπει να εκφράζεται όχι μόνο με την προσφορά υλικών αγαθών αλλά με προσφορά χρόνου, με λόγια, πράξεις, συνέπεια και αφοσίωση. Οι γονείς χρειάζεται να δίνουν πάντοτε χρόνο, εάν είναι δυνατό κάθε μέρα για να τον περνούν με τα παιδιά τους. Ο γονιός είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που μπορεί να καλλιεργήσει και να ενδυναμώσει το αίσθημα αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης του παιδιού.

Ο γονιός μπορεί να ενθαρρύνει το παιδί για να πετυχαίνει τους στόχους του, να μαθαίνει να είναι συνεπές και επιμελές στις υποχρεώσεις του. Το βοηθά να ανακαλύψει νέες δυνάμεις που έχει και τις οποίες ακόμη δεν γνωρίζει.

Όταν το παιδί νιώθει ότι ο γονιός του πιστεύει και έχει εμπιστοσύνη σε αυτό, η ενέργεια του για να πετύχει, πολλαπλασιάζεται. Τα παιδιά βλέπουν, καταγράφουν και μιμούνται τη συμπεριφορά των γονιών τους.

Απορροφούν τις αξίες βάσει των οποίων λειτουργεί η προσωπικότητα των γονιών. Οι αξίες αυτές είναι οι πρώτες βάσεις του σχηματισμού της προσωπικότητας τους.

Καθ όλη τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, η διαδικασία παρατήρησης και επηρεασμού των παιδιών από τη συμπεριφορά των γονιών είναι διαρκής. Έτσι, οι ευθύνες των γονιών στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Έτσι λοιπόν, δεν πρέπει να ξεχνάμε να λέμε συχνά:
agalia 
1. Σ’ αγαπώ.
2. Θα σ’ αγαπώ ό,τι κι αν γίνει.
3. Σ’ αγαπώ ακόμα κι όταν είσαι θυμωμένος/η μαζί μου
4. Σ’ αγαπώ ακόμη κι όταν είμαι θυμωμένος/η μαζί σου
5. Σ’ αγαπώ ακόμη κι όταν είσαι μακριά. Η αγάπη μου για σένα θα είναι δίπλα σου όπου κι αν είσαι.
6. Αν έπρεπε να διαλέξω ένα παιδί απ’ όλο τον κόσμο, θα διάλεγα εσένα.
7. Σ’ αγαπώ μέχρι το φεγγάρι και όλα τα αστέρια και πίσω πάλι.
8. Σ’ ευχαριστώ.
9. Μου άρεσε που παίξαμε μαζί σήμερα.
10. Το αγαπημένο μου κομμάτι της ημέρας ήταν όταν ήμαστε μαζί και..

Μπορούμε να τους μιλήσουμε για:

11. Το πώς γεννήθηκαν ή υιοθετήθηκαν.
12. Το πώς τα χαϊδεύαμε όταν ήταν μωρά.
13. Την ιστορία του ονόματός τους.
14. Μια δική μας ιστορία από όταν ήμαστε στην ηλικία τους.
15. Το πώς γνωρίστηκαν ο παππούς και η γιαγιά τους.
16. Το αγαπημένο μας χρώμα
17. Το ότι κάποιες φορές κι εμείς ζοριζόμαστε.
18.Το ότι όταν του/της κρατάμε το χέρι και το σφίγγουμε τρεις φορές είναι ένας μυστικός κώδικας που σημαίνει «σ’ αγαπώ»
19. Τα σχέδιά μας.
20. Το τι κάνουμε τώρα.

epitrapezia oikogeneia-250 bΜπορούμε να παίξουμε μαζί τους:

21.Πυραμίδες (είδος κυνηγητού: όταν κάποιος πιαστεί από τον κυνηγό μένει ακίνητος μέχρι να τον «ελευθερώσουν» οι συμπαίκτες του)
22. UNO (παιδικό επιτραπέζιο παιχνίδι)
23. Crazy 8s (έτσι είναι και στο πρωτότυπο - παιχνίδι με χαρτιά)
24. Gin Rummy (παιχνίδι με χαρτιά)
25. Παιχνίδια μνήμης με κάρτες (οι κάρτες είναι κλειστές και ο παίκτης πρέπει να βρει τα ζευγάρια)
26. Go Fish (παιχνίδι με χαρτιά)
27. Μάντεψε τι βλέπω (ειδικά αν κουραστήκατε να οδηγείτε) [μπορεί να παιχτεί οπουδήποτε αλλά παίζεται κυρίως στο αυτοκίνητο με παιδιά
προσχολικής ηλικίας ή και παιδιά δημοτικού. Ένας από τους παίκτες λέει «Βλέπω με το ματάκι μου κάτι που ξεκινάει από … -το αρχικό γράμμα-. Οι υπόλοιποι παίκτες πρέπει να μαντέψουν τι είναι αυτό]
28. Catch (παιχνίδι όπου οι παίκτες πετούν μια μπάλα ο ένας στον άλλο)

Μπορούμε να προσποιηθούμε:

29. Ότι πιάνουμε το φιλάκι τους και το βάζουμε στο μάγουλό μας.
30. Ότι ο μετρητής γαργαλητού του παιδιού μας έχει αδειάσει κι εμείς πρέπει να τον γεμίσουμε.
31. Ότι το «κόλλα πέντε» που μας κάνουν είναι τόσο δυνατό, που σχεδόν πέφτουμε.
32. Ότι γαργαλιόμαστε πολύ.
33. Ότι είμαστε εξερευνητές του μαγικού κόσμου της αυλής μας.
34. Ότι κάνουμε πάρτι.
35. Να δείξουμε στα παιδιά ότι μπορούμε να κάνουμε ακροβατικά.
36. Να μιλάμε με γλυκιά φωνή, ακόμη κι αν πρέπει να προσποιηθούμε.

diavasmaΜπορούμε να διαβάσουμε:
37. Ένα βιβλίο με χαζά ποιήματα.
38. Ένα βιβλίο και να το μετατρέψουμε σε θεατρικό μαζί με τα παιδιά.
39. Στα παιδιά το αγαπημένο μας βιβλίο.
40. Όταν τα πράγματα το απόγευμα δεν είναι όπως τα περιμέναμε.
41. Έξω, κάτω από ένα δέντρο.
42. Στην παιδική βιβλιοθήκη.
43. Το βιβλίο με τα κόμικ που εκείνα λατρεύουν, αλλά εμείς μισούμε.
44. Για την καλή συμπεριφορά ανάλογα με την ηλικία τους, ώστε αυτά που αναφέρουμε να είναι ρεαλιστικά.

Μπορούμε να ακούσουμε:

45. Το παιδί μας στο αυτοκίνητο.
46. Εκείνη την περιγραφή των lego και να σκεφτούμε πόσο σημαντικά είναι για το παιδί.
47. Εκείνη την ερώτηση που υποδεικνύει ότι το παιδί χρειάζεται την δική μας άποψη.
48. Για ένα δευτερόλεπτο παραπάνω από αυτό που νομίζουμε ότι μπορούμε να αντέξουμε.
49. Τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από αυτά που μας λέει το παιδάκι μας.

Μπορούμε να ρωτήσουμε:

50. Γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό;
51. Πώς πρέπει να βρούμε…;
52. Τι σκέφτεσαι;
53. Ποιο είναι το αγαπημένο σου κομμάτι της ημέρας;
54. Τι γεύση έχει αυτό;

simazema domatioyΠρέπει να δείξουμε στο παιδί:

55. Πώς πρέπει να κάνει κάτι αντί να του το απαγορεύουμε.
56. Πώς να κόβει το φαγητό του.
57. Πώς να φροντίζει για τα άπλυτα ρούχα.
58. Πώς να ψάχνει για πληροφορίες αν εμείς δεν ξέρουμε την απάντηση.
59. Ότι είναι σημαντικό να φροντίζει τον εαυτό του.

Μπορούμε να κάνουμε μικρές εκπλήξεις:

60.Να καθαρίσουμε το δωμάτιό του για έκπληξη.
61. Να βάλουμε μικρά σοκολατάκια στο κέικ.
62. Να βάλουμε ένα όμορφο σημείωμα αγάπης στο κολατσιό που παίρνουν στο σχολείο.
63. Να φτιάξουμε τα σνακ έτσι ώστε να μοιάζουν με ένα χαμογελαστό πρόσωπο.
64. Να καθίσουμε στο πάτωμα μαζί τους καμιά φορά και να παίξουμε.

Πρέπει να δώσουμε:

65. Ένα γλυκό βλέμμα.
66. Ένα χαμόγελο όταν το παιδί μας έρχεται στο δωμάτιο
67. Ένα γλυκό άγγιγμα όταν μας αγγίζει κι εκείνο.
68. Την ευκαιρία στο παιδί να μιλήσει και να επεξεργαστεί ό,τι το ανησυχεί, πριν το βοηθήσουμε.
69. Μια σφιχτή αγκαλιά.

70. Τέλος, πρέπει να πιστέψουμε ότι είμαστε οι κατάλληλοι γονιοί για όλα τα παιδιά μας και ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι εμείς θεωρούμε σωστό για την οικογένειά μας!
  

ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΑ ΛΑΘΗ ΣΕ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ

Συνηθίζουμε κάποιες εκφράσεις και τις λέμε με τη σιγουριά ότι είναι σωστές. Δείτε όμως πόσες είναι λάθος!
 *«Ευχαριστούμε όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν» (και όχι: «όλους όσους…» διότι είναι υποκείμενο στο ρήμα που ακολουθεί, αλλά: «ευχαριστούμε όσους…» και «επικοινωνεί με όλους όσους εκτιμάει», επειδή εδώ το «όσους» είναι αντικείμενο του ρήματος).

*Αντίγραψε ό,τι βλέπεις (και όχι αντέγραψε ό,τι βλέπεις) γιατί είναι προστακτική σύνθετου ρήματος.

*π.μ. (=προ μεσημβρίας), μ.μ. (=μετά μεσημβρίαν και όχι μετά μεσημβρίας), π.Χ.(=προ Χριστού), μ.Χ. (=μετά Χριστόν και όχι μετά Χριστού).

*Περισσότεροι από έναν ή περισσότεροι του ενός (και όχι: περισσότεροι από ένας)

*Με πολλή αγάπη (όχι με πολύ αγάπη), πολλή δουλειά (όχι πολύ δουλειά) αλλά πολύς κόσμος, πολύ νερό, πολλοί άνθρωποι, πολλά πράγματα.

*Γίνονται όλοι δεκτοί ανεξαρτήτως ηλικίας (και όχι: ανεξαρτήτου ηλικίας).


*Ενήργησα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου (και όχι: στα πλαίσια).

*πόσο πολλοί, τόσο πολλοί, πόσο πολλή (και όχι: πόσοι πολλοί, τόσοι πολλοί, τόση πολλή)

*κατ΄ αρχήν (=στα βασικά σημεία), Κατ΄ αρχάς (=αρχικά). Π.χ. «Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατ’ αρχήν», « Κατ’ αρχάς να διευκρινίσουμε…»

*Ο επικεφαλής, του επικεφαλής, τον επικεφαλής, οι επικεφαλής κλπ. (και όχι: τον επικεφαλή, του επικεφαλούς)

*Οι μέθοδοι / παράμετροι αυτές (και όχι: οι μέθοδοι / παράμετροι αυτοί). Οι παλαιές οδοί, οι κεντρικές είσοδοι, οι πολλές ψήφοι (και όχι: οι παλιοί οδοί, οι κεντρικοί είσοδοι, οι πολλοί ψήφοι)

*Η αναπληρώτρια διευθύντρια /υπουργός (και όχι: η αναπληρωτής διευθυντής/υπουργός)
  Κλητική: «κυρία Πρόεδρε» (και όχι: «κυρία Πρόεδρος)

*«15 Σεπτεμβρίου» ή «15 του Σεπτέμβρη» (και όχι: «15 Σεπτέμβρη»)

*Το ουσ. λάθος δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως επιθετικός προσδιορισμός: π.χ. «λανθασμένη έκφραση» (και όχι: «λάθος έκφραση»).

*«έχω απαυδήσει» (και όχι: «έχω απηυδήσει», αλλά: «είμαι απηυδισμένος»).

*«Γενετικό υλικό» και όχι γεννητικό. Αλλά «προγεννητικός έλεγχος» και όχι προγενετικός

*Εξοκέλλω και όχι εξοκείλλω. Αλλά εξόκειλα, θα εξοκείλω, έχω εξοκείλει.

*Αποτείνομαι, μέλλ. θα αποταθώ (και όχι: αποτανθώ).

*«Η λέξη αυτή απαντά συχνά στον Όμηρο» (και όχι: απαντάται).

*«Στο βιβλίο του πραγματεύεται το θέμα των κοινωνικών θεσμών» (και όχι: διαπραγματεύεται). Αλλά: «Ο Υπουργός Εξωτερικών διαπραγματεύεται τους όρους της ειρήνης».

*«Απολαύει της εμπιστοσύνης» (και όχι: απολαμβάνει).

*Το ρήμα προοιωνίζομαι δεν έχει ενεργητική φωνή. Π.χ. «Η τακτική αυτή προοιωνίζεται την ήττα» (και όχι «προοιωνίζει την ήττα»).

*Το «αυξάνω» χρησιμοποιείται πολύ συχνά λανθασμένα: « Τα τέλη κυκλοφορίας αυξάνονται» (και όχι:«τα τέλη κυκλοφορίας αυξάνουν», αλλά: «η κυβέρνηση αυξάνει τα τέλη κυκλοφορίας»). Ομοίως, «αυξάνονται οι συντάξεις» (και όχι: «αυξάνουν οι συντάξεις», αλλά «τα ταμεία αυξάνουν τις συντάξεις»).

*Τα ρήμα διαρρέω και λειτουργώ είναι αμετάβατα: «διέρρευσε από πολιτικούς κύκλους η πληροφορία ότι…» ή: «πολιτικοί κύκλοι φρόντισαν να διαρρεύσει η πληροφορία ότι…» (και όχι: «πολιτικοί κύκλοι διέρρευσαν την πληροφορία ότι…»). «Θα θέσω το μηχάνημα σε λειτουργία» (και όχι: «θα το λειτουργήσω»).


*Ασχολούμαστε, ασχολούμασταν (και όχι: ασχολιόμαστε κλπ. διότι το ρήμα είναι ασχολούμαι και όχι ασχολιέμαι).) Στον παρατατικό όμως, ασχολιόταν

*«Αυτός επανέλαβε (αόρ.) την προσπάθεια χτες» – «Εσύ επανάλαβε (προστκτ.) την προσπάθεια αύριο». Οι προστακτικές δεν παίρνουν χρονική αύξηση. Ομοίως, «παρήγγειλα ένα ποτό» – «παράγγειλέ μου ένα ποτό» (ποτέ στην προστακτική:παρήγγειλε ένα ποτό), «αυτός αντέγραψε τις σημειώσεις» – «αντίγραψέ μου τις σημειώσεις», «αυτός απέρριψε την πρότασή του» – «εσύ απόρριψε την πρότασή του»

*Επαναλαμβάνω (και όχι: ξαναεπαναλαμβάνω).

*Πριν από την έναρξη (και όχι: πριν την έναρξη).

*Οποιοσδήποτε, οτιδήποτε (και όχι: ο οποιοσδήποτε, το οτιδήποτε).

*Τέως πρόεδρος: ο μέχρι πρo τινος πρόεδρος, ο προηγούμενος (από το σημερινό) πρόεδρο. Πρώην πρόεδρος: ο πριν από πολύ καιρό πρόεδρος.

*Το άρα δεν είναι σωστό να συνοδεύεται από το λοιπόν(όχι: «άρα λοιπόν») ούτε υποκαθίσταται από το άραγε(!)

*Δεν χρησιμοποιείται το «κύριος» ή το «κυρία» για πρόσωπα που έχουν πεθάνει (παρατίθεται απλώς το όνομα ή προηγείται το «αείμνηστος» ή «μακαρίτης», αν χρειάζεται)

*Δεν χρησιμοποιούμε το «κύριος» ή το «κυρία» όταν παρουσιάζουμε τον εαυτό μας (και όχι: «γεια σας, είμαι ο κύριος Βάγγος»). Η μόνη εξαίρεση του κανόνα που είναι ανεκτή είναι όταν μιλάμε σε μικρά παιδιά

*Το «κ.κ.» χρησιμοποιείται μόνο στο γραπτό λόγο . Γράφουμε «οι κ.κ. ομιλητές» αλλά εκφωνούμε «οι κύριοι ομιλητές» (και όχι: «οι κύριοι κύριοι ομιλητές»)

*Το «μέσα» μπροστά από «σ» γίνεται «μες» (αλλά όχι απαραίτητα, μπορεί να μείνει «μέσα»), ποτέ όμως «μεσ’». Π.χ. «Μεσ’ από το δάσος», αλλά «μες στο δάσος» ή «μέσα στο δάσος».

*Ψιλή κυριότητα (νομικός όρος) και όχι υψηλή κυριότητα

*Της προσεχούς προβολής (όχι της προσεχής προβολής) γιατί τα δικατάληκτα επίθετα σε -ης/ -ης/ -ες, σχηματίζουν τη γενική ενικού του θηλυκού σε -ους

*Αντεπέξερχομαι στις δυσκολίες (και όχι ανταπεξέρχομαι) καθώς το ρήμα είναι σύνθετο από τα αντί+επί+εκ+έρχομαι.

* Ο ενδιαφέρων άνθρωπος (όχι ο ενδιαφέρον) και τον ενδιαφέροντα άνθρωπο (όχι τον ενδιαφέρον)

Προσοχή στη διάκριση «σαν» και «ως»: το «σαν» χρησιμοποιείται για παρομοιώσεις , ενώ το «ως» χρησιμοποιείται για πραγματικές ιδιότητες.
Έτσι για παράδειγμα όταν αναφερόμαστε σε ενέργειες δικηγόρων, γιατρών κλπ που έχουν σχέση με την άσκηση του επαγγέλματός τους, τότε λέμε «ενήργησε ως δικηγόρος», «θεωρεί, ως γιατρός». Για ανάλογες ενέργειες ατόμου που δεν ασκεί το επάγγελμα χρησιμοποιούμε το «σαν» : «μίλησε σαν δικηγόρος» (χωρίς να είναι), «τον φρόντισε σαν γιατρός».
Σημειωτέον ότι το «ως» ακολουθείται από κατηγορούμενο που πρέπει να μπει στην κατάλληλη πτώση, π.χ. «η εκλογή του ως καθηγητή» (και όχι: «ως καθηγητής»), «οι ενέργειές του ως δικηγόρου», «η γνωμάτευσή του ως ιατρού».

πηγή: schooltime.gr


ΕΝΑΡΞΗ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2013 - 2014

Ενημερώνουμε τους γονείς & τους κηδεμόνες των μαθητών του Σχολείου μας ότι ο αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά 2013 - 2014 θα γίνει την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013, στις 09:00 η ώρα.

 Καλή σχολική χρονιά σε όλους!