Τα
αποτελέσματα των μαθητών/μαθητριών που διαγωνίστηκαν για την εισαγωγή τους στο Π.Π. Γυμνάσιο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, επιτέλους, ανακοινώθηκαν σήμερα.
Από τους 108 μαθητές/ μαθήτριες που εισάγονται αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και τέσσερα δικά μας παιδιά: η Ευτυχία Βασιλείου (8η θέση κατάταξης), ο Κωνσταντίνος Χαιρετάκης (24η θέση κατάταξης), ο Μιχάλης Σαρρής (45ηθέση κατάταξης) & ο Αριστοτέλης Ματακιάς (58η θέση κατάταξης). Μπράβο, παιδιά, που τα καταφέρατε! Πάντα να πετυχαίνετε τους στόχους σας!
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τη σειρά κατάταξης των υποψήφιων μαθητών της Ιωνιδείου για το σχολικό έτος 2013 - 2014. Μπαίνετε στη σελίδα και κάνετε κλικ στο pdf αρχείο:
Οι γονείς και κηδεμόνες των υποψηφίων μπορούν να ενημερωθούν ατομικά για την αναλυτική βαθμολογία των παιδιών τους από την ηλεκτρονική εφαρμογή της Διοικούσας Επιτροπής Προτύπων Πειραματικών Σχολείων
Εντελώς δωρεάν και απολύτως νόμιμα. Τα βιβλία
που θα βρείτε στον παραπάνω σύνδεσμο είναι κατά κύριο λόγο σε μορφή pdf. Για να ανοίξετε τα pdfαρχεία
θα πρέπει να έχετε εγκατεστημένο το λογισμικό AdobeAcrobatReaderτο
οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από την επίσημη σελίδα του προγράμματος.
Στις 20 Ιουνίου 2013
πραγματοποιήθηκαν οι εξετάσεις εισαγωγής μαθητών σε όλα τα Πρότυπα
Πειραματικά Γυμνάσια της χώρας για το σχολικό έτος 2013 - 2014. Από το σχολείο
μας συμμετείχαν 14 μαθητές & μαθήτριες της ΣΤ΄τάξης. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τα θέματα,
όπως επίσης και ενδεικτικές απαντήσεις για τη Γλώσσα, τα Μαθηματικά και τη
Φυσική, μαθήματα στα οποία εξετάσθηκαν.
Σήμερα σε ολόκληρο τον πλανήτη, υπάρχουν περίπου 200 χώρες. Για την ακρίβεια 196. Γνωρίζετε μήπως σε ποια χώρα ζουν οι περισσότερο παχύσαρκοι άνθρωποι; Ποια περιοχή του πλανήτη, έχει τους μικρότερους σε ηλικία ανθρώπους; Μήπως ξέρετε ποια χώρα δεν έχει καθόλου λίμνες ή ποτάμια και οι κάτοικοι της πίνουν νερό από την αφαλάτωση των φυτών; Ποια χώρα έχει τους περισσότερους φυλακισμένους; και αντίθετα σε ποια χώρα επί του πληθυσμού της, είναι οι πιο μορφωμένοι άνθρωποι; Διαβάστε το κείμενο και δεν θα το πιστεύετε.
Σήμερα 21 Ιουνίου 2013 είναι η πρώτη μέρα του Καλοκαιριού
Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο, και συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά της Γης γύρω από αυτόν. Αυτό ισοδυναμεί με τον Ήλιο να βρίσκεται στο βορειότερο ή στο νοτιότερο σημείο του ουρανού που βρίσκεται ποτέ το μεσημέρι, όπως εμφανίζεται σε εμάς πάνω στην επιφάνεια της Γης.
Η λέξη προέρχεται από το «ήλιος» και το «στέκομαι»/«στάση» επειδή κοντά στα ηλιοστάσια (λίγες ημέρες πριν ή μετά) ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή προς τα νότια (κίνηση στην απόκλιση), μέχρι που την ημέρα του ηλιοστασίου αυτή η κίνηση μηδενίζεται και αντιστρέφεται.
Η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, η 21η Ιουνίου κάθε έτους, είναι η ημέρα που σηματοδοτεί και επίσημα την έναρξη του καλοκαιριού σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Αν και στη χώρα μας οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ηλιόλουστες ημέρες μάς έχουν βάλει σε καλοκαιρινή διάθεση ήδη από τον Μάιο, το Θερινό Ηλιοστάσιο συμπίπτει με τις πρώτες μεγάλες ζέστες της σεζόν θυμίζοντάς μας ότι το καλοκαίρι βρίσκεται ακόμα μπροστά.
Η ακριβής ώρα Ελλάδος του ηλιοστασίου θα είναι στις 8:04 το πρωί της Παρασκευής 21 Ιουνίου. Το καλοκαίρι οι ακτίνες του Ήλιου πέφτουν πιο κάθετα στο βόρειο ημισφαίριο και οι ημέρες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Αντίθετα, για το νότιο ημισφαίριο την ημέρα αυτή ξεκινά επίσημα ο χειμώνας.
Κατά τη στιγμή του θερινού ηλιοστασίου, ο Ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της πορείας του και έτσι η μέρα έχει τη μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια. Την ημέρα εκείνη, ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς κατακόρυφα στις 12 το μεσημέρι κατά μήκος του Τροπικού του Καρκίνου, ενώ σε όλες τις άλλες περιοχές βόρεια του ισημερινού η ημέρα έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 12 ωρών. Βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, ο Ήλιος δεν δύει σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου.
Το θερινό ηλιοστάσιο αποτελούσε πολύ σημαντικό γεγονός για το ανθρώπινο γένος μέχρι σχετικά πρόσφατα. Σήμερα λοιπόν γιορτάζουμε το θερινό Ηλιοστάσιο και με την λέξη ηλιοστάσιο ονομάζουμε τη χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς, ή μακριά από τον Ήλιο, ενώ συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά της Γης γύρω από αυτόν.
Η Google αποφάσισε τιμήσει το θερινό ηλιοστάσιο με το υπέροχο doodle που εμφανίζεται στην αρχική της σελίδα.
O Διονύσης Σαββόπουλος έρχεται ΣΤΑ
ΑΚΡΑ με τη Βίκυ Φλέσσα, μιλά για τον Πλούτο του Αριστοφάνη (12 και 13
Ιουλίου), την παράσταση, την οποία σκηνοθετεί, έχει γράψει τη μουσική, τη
μετάφρασή της και σχολιάζει την παρθενική του εμφάνιση επί σκηνής στην Επίδαυρο,
καθότι συμμετέχει και αυτός στην παράσταση, ως ο «παρεμβαίνων». Επίσης,
σκέφτεται φωναχτά για την Ελλάδα της κρίσης, αφηγείται ιστορίες από την μουσική
του πορεία, την προσωπική του ζωή και τα παιδικά του χρόνια και ξιφουλκεί με το
γνωστό σαββοπούλειο πάθος για τη γλώσσα.
Από το 2010 η Θάλεια
Δραγώνα μιλά για το φιλανδικό μοντέλο και για το τι χρειάζεται να αλλάξει στην
ελληνική εκπαίδευση. Τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά; Η δημιουργικότητα, η καινοτομία και η δυνατότητα να μαθαίνει κανείς σε όλη του τη ζωή είναι μακράν πιο σημαντικά από τα ίδια τα γνωστικά αντικείμενα . Πρέπει οι μαθητές να μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν, Το σχολείο σήμερα είναι βαρετό γιατί δεν έχει νόημα, δε συνδέεται με την πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα οι Έλληνες μαθητές, με αποτέλεσμα να ζουν δυο ζωές διαφορετικές: μία μέσα στο σχολείο, εντελώς αδιάφορη και μία έξω από αυτό γεμάτη ενδιαφέρον και νόημα. Μεγάλωσα πια. Βαρέθηκα. Κουράστηκα να ζω σε μια χώρα που όλα τριγύρω αλλάζουν και όλα μένουν τόσο μα τόσο ίδια κι απαράλλαχτα. Όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να υπάρξουν τομές βαθιές, πρέπει να έρθει η αλλαγή. Γιατί ακόμη δεν έχει γίνει κάτι; Θα τολμήσει κάποιος ή όχι;.
Ένα πολύ ενδιαφέρον οδοιπορικό για το πέρασμα από την εγκυκλοπαίδεια όπως την ξέραμε στην ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια (wikipedia). Τι ρόλο παίζει ο λειτουργικός αναλφαβητισμός στην Ελλάδα; Τι συμβαίνει με την ελληνική wikipedia; Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι ίδιοι;
α-α+Ημέρα του πατέρα σήμερα και η Google τιμά τον μπαμπά!
Σήμερα τρίτη Κυριακή του Ιουνίου η Google τιμά τον πατέρα με ένα όμορφο διαδραστικό doodle στο οποίο δημιουργούνται οι μορφές πατεράδων από όλο τον κόσμο. Ημέρα του πατέρα σήμερα τρίτη Κυριακή του Ιουνίου και η google σήμερα αφιερώνει το Logo της στην άγνωστη αυτή γιορτή που επισκιάζεται από τη γιορτή της μητέρας.Ο πατέρας είναι ένα πρόσωπο που άλλαξε σημαντικά το ρόλο του μέσα στο χρόνο. Σήμερα, στο πλευρό μίας εργαζόμενης μητέρας βοηθά όσο και εκείνη στην ανατροφή των παιδιών. Ρόλοι μοιρασμένοι αλλά πάντα ο πατέρας στην Ελληνική οικογένεια αποτελεί το "πρότυπο" για τα παιδιά, ο στυλοβάτης της οικογένειας. Η γιορτή της μητέρας διάσημη και στον αντίποδα η γιορτή του πατέρα, όχι τόσο γνωστή αλλά πολύ σημαντική.
Η γιορτή του πατέρα ήταν ιδέα της Sonora Smart Dodd από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, που, το 1910, εμπνευσμένη από τη γιορτή της μητέρας, θέλησε να τιμήσει τον πατέρα της Γουίλιαμ Τζάκσον Σμαρτ, βετεράνο του Αμερικανικού Εμφυλίου, που ανέθρεψε μόνος του τα 6 παιδιά της οικογένειας καθώς η σύζυγός του πέθανε στη γέννηση του 6ου παιδιού.
Η Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα πρωτογιορτάστηκε στις 19 Ιουνίου 1910 και έκτοτε γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου.
Μάλιστα, το 1966 ο Αμερικανός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον υπέγραψε διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο καθιερώθηκε η τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα σε όλο τον κόσμο. Εξαίρεση αποτελεί η Αυστραλία όπου η μέρα του Πατέρα γιορτάζεται τον Σεπτέμβριο.
Σήμερα τιμούμε τον πατέρα γεννήτορα, τροφό, παιδαγωγό που δίνει όλα τα εφόδια στο παιδί του για να μεγαλώσει που γίνεται παράδειγμα για το παιδί του.
52 χώρες ακολούθησαν το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, με εξαίρεση την Αυστραλία η οποία εορτάζει την Ημέρα του Πατέρα την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, την Ελλάδα που την εορτάζει τον Μάιο και ορισμένες άλλες χώρες που έχουν ορίσει άλλη ημερομηνία.
Οι μπαμπάδες όλου του κόσμου, έχουν πλέον και αυτοί την γιορτή τους και οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε αυτούς που μας μεγάλωσαν με τόσο κόπο και θυσίες.
Άλλη μια γιορτή της σύγχρονης αγοράς;, Μπορεί να είναι και έτσι αλλά δεν παύει να είναι μια ευκαιρία για ένα ευχαριστώ
Ως σύμβολο της ημέρας επικράτησε το τριαντάφυλλο, το μεν άσπρο, για του ζωντανούς, το δε κόκκινο, για τους νεκρούς πατέρες.
Ο Albert Einstein υπήρξε ένας πρωτοπόρος
επιστήμονας. Ήταν πολύ μπροστά από κάθε άλλον επιστήμονα της εποχής του. Δεν θεωρείται
συνεπώς τυχαία ως ο μεγαλύτερος φυσικός όλων των εποχών. Δεν ήταν όμως μόνο
επιστήμονας, ήταν ταυτόχρονα φιλόσοφος και μύστης. Είπε χαρακτηριστικά : «Η
επαφή με το μυστήριο είναι η ωραιότερη εμπειρία του ανθρώπου».
Θεωρούσε
τον εαυτό του, ένα ταξιδευτή του σύμπαντος, ένα επιστήμονα που εργάζεται για το
καλό της ανθρωπότητας, έναν ουμανιστή, που έβλεπε τις αδικίες και κατήγγειλε
συνειδητά την πορεία των πραγμάτων: την άνοδο του χιτλερισμού, την αδυναμία των
μεγάλων να εξαλείψουν την πείνα, την δυστυχία, τον ψυχρό πόλεμο.
Ο
Εinstein, ήταν ένας φιλόσοφος που καταλάβαινε ξεκάθαρα τους νόμους της
επιτυχίας και τους εξηγούσε με την ίδια ευκολία που εξηγούσε και τις εξισώσεις
του. Ορίστε μια λίστα με δέκα, από τα εκατοντάδες, υπέροχα πράγματα που έχει
πει. Δέκα χρυσά μαθήματα που μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις στην καθημερινή σου
ζωή.
Τα
αποτελέσματα του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φυσικής 2013
ανακοινώθηκαν. Τρεις μαθητές του Σχολείου μας διακρίθηκαν και διέπρεψαν.
Συγχαρητήρια, λοιπόν, στους: Σαρρή Μιχάλη(2η θέση) και Βασιλείου
Ευτυχία (208η θέση) από τη ΣΤ΄τάξη και στην Τσόντρι Χριστίνα από την
Ε΄τάξη (94η θέση). Μπράβο,
παιδιά! Πάντα να διαπρέπετε!
Για να δείτε όλα τα αποτελέσματα κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, μπόρεσα να καταλάβω ότι ο
συναισθηματικός πόνος και η θλίψη απλώς με προειδοποιούσαν να μη ζω ενάντια
στην αλήθεια της ζωής μου.
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, κατάλαβα σε τι δύσκολη θέση
ερχόταν κάποιος, όταν του επέβαλα τις επιθυμίες μου. Και όταν μάλιστα δεν ήταν
η κατάλληλη στιγμή και ούτε ήταν έτοιμος ο άνθρωπος, ακόμα και αν αυτός ήμουν
εγώ.
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, έπαψα να λαχταρώ για μια
άλλη ζωή και έβλεπα γύρω μου ότι τα πάντα μου έλεγαν να μεγαλώσω.
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, κατάλαβα ότι σε κάθε
περίσταση ήμουν στο κατάλληλο μέρος και πάντα στην κατάλληλη στιγμή. Αυτό με
έκανε να γαληνέψω.
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΑΛΗΘΕΙΑ
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, έπαψα να στερούμαι τον
ελεύθερο μου χρόνο και κάνω μεγαλόπνοα σχέδια για το μέλλον. Σήμερα κάνω μόνο
ότι μου αρέσει και με γεμίζει χαρά, ότι αγαπώ και κάνει την καρδιά μου να γελά.
Με το δικό μου τρόπο και με τους δικούς μου ρυθμούς.
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, απελευθερώθηκα από ότι δεν
ήταν υγιεινό για μένα. Από φαγητά, άτομα, πράγματα, καταστάσεις και οτιδήποτε
με απομάκρυνε από τον εαυτό μου. Παλαιά αυτό το έλεγα «υγιή εγωισμό».
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΑΓΑΠΗ
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, έπαψα να έχω πάντα δίκιο.
Έτσι έσφαλα πολύ λιγότερο.
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΑΠΛΟΤΗΤΑ
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, αρνήθηκα να συνεχίσω να ζω
στο παρελθόν μου και να ανησυχώ για το μέλλον μου. Τώρα ζω κάθε μέρα την κάθε
στιγμή που ξέρω ότι ΟΛΑ συμβαίνουν.
Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, συνειδητοποίησα ότι, οι
σκέψεις μου με έκαναν ένα άτομο μίζερο και άρρωστο. Όταν επικαλέστηκα τη δύναμη
της καρδιάς μου η λογική μου βρήκε ένα πολύτιμο σύμμαχο.
Σήμερα αυτό το λέω ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, κατάλαβα ότι, δεν πρέπει να
φοβόμαστε τις αντιπαραθέσεις, τις συγκρούσεις και οποιαδήποτε προβλήματα
αντιμετωπίζουμε με τον εαυτό μας ή με τους άλλους.
Aυτό το λέμε ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ
Ξέρω ότι από τις εκρήξεις στο Σύμπαν γεννιούνται νέα αστέρια. Σήμερα ξέρω
ότι, ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ.